langweekend IJsland November 2016

art: Vikingship op de wandelboulevard van Reykjavik

IJSLAND, Velkomin a Islandi

November 2016

Welkom in de wondere wereld van Lava, Gletsjers, besneeuwde vulkanen en bevroren watervallen. Het land van spuitende Geisers, stomende zwavelbronnen, bruisende rivieren en een spectaculair landschap.

IJsland heeft ongeveer 130 vulkanen (waarvan sommigen actief).

 

Een prachtig land en dichterbij dan je denkt, laat je overdonderen en beleef een onvergetelijke ervaring.

Landen op Keflavik vanuit Amsterdam, ongeveer 3 uurtjes vliegen, en je verneemt dat het al een stuk is afgekoeld. Een leuke kleine luchthaven, je bent dan ook al snel buiten. Voor de aankomsthal staan dan ook de bussen die je om de 15 minuten naar Reykjavik brengen. Tickets kun je al aan boord je vlucht aanschaffen, wel zo makkelijk. Je stapt in, wordt er gevraagd welk hotel je naar toe moet, krijg je een gekleurd stukje papier, goed bewaren want deze geeft je route aan en bus die je vanaf het station in Reykjavik naar je hotel brengt. Alles is goed geregeld met het openbaar vervoer.

Ik heb besloten even een stukje buiten het centrum te zitten, Hotel Island. Een mooi hotel met een goed restaurant en vriendelijke mensen, ze zeggen dat de IJslanders stug zijn. Alleen een beetje, maar ga met ze praten dan ontdooien ze langzamerhand en kun je leuke gesprekken hebben.
De reden dat ik iets buiten het  centrum ben gaan zitten is dat in het weekend de jeugd van IJsland behoorlijk kan feesten tot in de late uurtjes, en dan kan het erg onrustig en druk worden.

De eerste nacht direct naar het Noorder licht, we hadden geluk, we kregen het cijfer 3 a 4, betekend dat de arora duidelijk te zien is. Met een klein groepje van 9 personen zijn we landinwaarts getrokken, weg van de stadslichten, waar we tussen 23:00 t/m 01:00 uur naar de hemel hebben zitten kijken. Donker en zo stil…

De tweede dag besloten we een dagexcursie te doen, de GOLDEN CIRCLE, met hoogtepunten: National Parc Pingvellir, de watervallen van Gullfoss en Geysir, Strokkur, deze spuit om de 7 minuten zijn stoom 30 meter omhoog. Prachtig schouwspel.

Het national Parc Pingvellir is een prachtige plek om een zonsopkomst te aanschouwen, in november is dit pas rondom 11:00 uur. Hier zie je waar de tektonische platen langzaam uit elkaar drijven, de breuk tussen de continenten is hier goed te zien. Daarna aangekomen bij  Gullfoss waar je een heerlijke wandeling kunt maken en wanneer het winter is het mooie kunstwerk kunt aanschouwen van bevroren watervallen. Ook is hier een restaurant waar je even kunt opwarmen en lekker kunt eten.
Dan wordt de tour afgesloten met de Geysir,.. we keren terug met de bus richting ons hotel. Je bent dan zo 6 a 8 uurtjes verder. Onderweg zie je zeker net zoveel en zal de buschauffeur je voluit over IJsland en haar geschiedenis vertellen. In de wintermaanden bij bezoek aan Pingvellor park, zorg dat je goed schoeisel draagt met spikes, anders glij je alle kanten op. 

Je kan dit ook nog doen in combinatie Blue Lagoon, de tickets wel van te voren bestellen. Dit is een toeristische attractie en er mogen maar een aantal per keer naar binnen, en je mag er maar a 2 uur gebruik van maken. Er zijn meer bronnen op het eiland die goedkoper zijn en rustiger. Of je gaat nog een excursie doen met sneeuwscooters. In de zomermaanden pak je een walvissafari, de mooiste Tour is bij Akureyri (Noord Iceland).

Wat zeker de moeite waard is, is om een dagje Reykjavik te doen, en bij de kerk van Hallgrimskirkja een bezoek af te leggen en dan door de stad richting het Harpa gebouw (Congres en concertgebouw) te lopen, ook zeker de moeite waard om een kijkje binnen te nemen. En dan de boulevard af te lopen die is voorzien van diverse kunstvoorwerpen, ook het vikingschip, Solfarid.

Om Iceland iets meer te leren kennen is Fly-Over Iceland zeker de moeite waard. 

Zowel in de wintermaanden als in de zomermaanden is Iceland mooi te bezoeken. Dit eiland in de Noordzee is adembenemend en een fenomenaal. Wees op tijd met de boekingen omdat de accommodaties snel vol zitten, IJSLAND IS NAMELIJK EEN HOT DESTINATION!

Golden Circle Tour

Pingvellir National Park Iceland (Golden Circle)

waterval op de route van de Golden Circle

Reykjavik

Harpa Congress / Concert gebouw

Hallsgrimkirkja

Iceland Fotografie reis

Februari 2018

Een unieke manier om kennis te maken met het mooie IJsland, is onder begeleiding van Mariska Vegter, zij leert u de meest mooie plekjes ontdekken die ijsland rijk is, en ook hoe je moet fotograferen, met filters, sluitertijden en nachtfotografie (Noorderlicht).

Een 7 daagse fotografie reis.

Met een groep van 6 personen vertrek vanuit Schiphol met Iceland Air.
op Iceland wordt de auto opgehaald, een mooie grote Caravelle (9 persoons busje, 4 wheeldrive). Je komt er ook wel achter dat je deze nodig hebt in de winter.

De eerste avond in ons hotel begint met even een stukje lopen, dachten we, en ja hoor de sneeuw begon alweer te vallen, duurde maar even en dikke vlokken landen op het wegdek.
Toch maar niet al te ver wandelen, optijd op bed want de volgende ochtend is het voor ons vroeg dag.

Onderweg krijgen we al mee dat we een sneeuwstorm in rijden, dat wordt een leuke uitdaging. Tja ook dat hoort bij Iceland in de winter. Bij het in en uitstappen krijgen we al snel in de gaten dat dit een behoorlijke harde wind is, gevoelstemperatuur rond de -20 graden. Sjaal voor de mond want bij de eerste de beste hap naar adem kwam de koude lucht nogal hard aan in de longen.

Na een paar stagnaties kunnen we toch nog mooie foto opnames maken, en moeten tussen de middag onderdak zoeken in een mooi restaurant Grimsborgir van een resort Grimsnes, te midden van Pingvellir National Parc,.. heerlijk gegeten. Maar we moeten weer verder, dus moed verzameld en verder gereden, de wind blies zoveel sneeuw over de weg dat we op de kleine paaltjes moesten vertrouwen. Maar Mariska is zelfverzekerd en rijd ons zonder moeite door de sneeuwmassa.

Aangekomen in ons eerste Guesthouse in Myrdalshreppur, dicht in de buurt van het zwarte strand, waar we morgen gaan kijken naar een mooie zonsopgang. Daarna op doorreis naar Skaftarhreppur en een paar watervallen. Onderweg komen we een leuk kerkje tegen die we even wat dichterbij gaan bekijken. Porsteinn tol Gissurarson.
Verder rijdend naar Glasier Lagoon waar we een mooie zonsondergang gaan fotograferen…
Voor ons drijven een aantal mooie grote ijsschotsen en de zon begint al langzaam te zakken. In de wintermaanden schijnt de zon niet erg lang, en wordt het al snel donker. Na een paar mooie series foto’s pakken we de spullen snel in om naar ons guesthouse Hali Country Hotel in Hali te rijden, snel wat te eten, want rond de klok van 21:00 willen we weer paraat zijn want dan zouden de Noorderlichten zichtbaar zijn. En ja hoor daar zijn ze, via de fotocamera duidelijk te zien. Mooie groene lichten zijn te zien op mijn scherm van mijn digitale camera, het is even tricky want de sluitertijd moet wel lang open blijven, dus echt statief werk. 30 seconden, en eerst 15 seconden de lens voor de helft bedekken zodat je geen overbelichting krijgt bij de lichten. Prachtig om dit zo mee te mogen maken.

De volgende dag staat op schema de gletsjer en de Icecaves,.. een leuke wandeling door dikke sneeuw, en dan een kleine afdaling een ijs grot in, geduld en luisteren hoe je moet fotograferen, je leert veel op deze reis. Daarna lopend over de berg richting een andere ijs grot zie je hier en daar groepjes mensen al wandelend naar de gletsjer. De hele ochtend lekker bezig geweest en nu weer onderweg naar ons volgend avontuur.
Onderweg komen we een natuurlijke hotspring tegen, hier kan je in gaan liggen, maar wel staat er een waarschuwing dat je voorzichtig moet zijn want het water is erg heet. Twee van de zes gaan met de voetjes in het warme water, zelf maar besloten dat nu even niet te doen, want voor de rest is het buiten best koud.
Volgende stop: een mooie kustlijn, aan de oostkant van IJsland, bij het zien lijkt het op een schilderij wat een mooie locatie.

Nachtje Smyrlabjorg, mooie grote kamers zodat we de volgende dag naar Diamond Beach kunnen rijden voor weer een mooie zonsopgang,.. ajjj begint het ineens heel hard te sneeuwen. Niet opgeven en de camera beschermen,.. 20 minuten later wordt het ineens licht en helder in de lucht en de sneeuw verdwijnt en een mooie zonsopgang komt er aan. Gelukkig dat we nog even zijn blijven hangen. De rotsen in de branding liggen als grote glazen (diamanten) rotsen met golven overspoeld wat mooie effecten geeft bij het fotograferen. Vandaar de naam Diamond Beach.  Stukje verder op ligt nog een mooi bevroren meer, en daar moeten we natuurlijk ook naar toe,.. wel even een klim maar eenmaal boven op de berg kijk je over een heel mooi bevroren meer, met in de verte een stuk meer dat open ligt als een spiegel met een paar ijsrotsen in het midden, wat een plaatje.

Bijna is de reis ten einde, we moeten langzaam terugrijden richting Keflavik, en wat gebeurt er dan: kom je in een file terecht (in IJsland!!) geen andere weg dan alleen deze, dat wordt wachten,.. Wat doe je dan?  Je gaat een glijbaan maken langs de hoofdrijbaan naar beneden, wat een lol, Radio voluit aan en dansen. Dan merk je al snel dat andere mensen mee gaan doen, wat moet je anders. Achter ons staat een auto met een groep meiden uit Australië. Een paar Aziaten lopen langs ons om te kijken wat we aan het doen zijn.  Uiteindelijk komt de een sleepauto in zicht met de bewuste auto op een aanhanger die ons 1,5 a 2 uur heeft laten wachten.  Onderweg komen we nog een leuke fotolocatie tegen waar we in de verte een aantal schuurtjes onder het sneeuw verstopt zien staan. Wij zijn de enige voetsporen in de sneeuw die besluiten ernaar toe te lopen, wat een mooi plaatje (weer). Dan nog 1 stop en dat is op het zwarte strand om hoge golfen te fotograferen in de buurt van ons hotel Katla in VIK, dit leveren zeker wederom weer bijzondere plaatjes op met zonsondergang. Maar de bewolking komt ook binnen zetten, dus een echte mooie zonsondergang wordt het nu niet,. ’s Avonds nog wel een paar mooie aurora borealis kunnen zien.

De laatste dag is aangebroken en langs de weg zien we een horde leuke Icelandse pony;s die onze aandacht trekken. Ze staan massaal bij het hek, fotogeniek.. en volgens mij weten ze dat ook. Verder op doorreis naar de Geisers in Pingvellir National Park en dan richting Keflavik voor onze laatste overnachting in hotel Berg, een nieuw hotel bij de luchthaven aan de kust bij een haven. Een leuk hotel om je reis te eindigen want de volgende dat is het 05:00 uur op, en vlucht vertrekt om 07:50 uur naar Amsterdam… net weer op tijd vertrokken want er komt weer een nieuwe sneeuwstorm binnen.

Wat een beleving, zoveel gedaan in 6 dagen tijd, zoveel gezien, en zoveel foto’s…

Wilt u dit ook beleven laat het dan weten, en ik breng u in contact met Mariksa Vegter, de volgende fotografie winter reis is eind November 2018. En de daarop volgende is weer halverwege Februari 2019.

Mariska probeerd 2 a 3 keer per jaar een groep te vormen die wil leren fotograferen op Iceland, een betere locatie kun je bijna niet krijgen om je kunsten in nachtfotografie en prachtige ruige natuur vast te zetten.

 

 

dag 1 fotografie reis 2018

Dag 2 Fotografie reis 2018

Noorderlicht

IJsgrotten

Diamond Beach & Glacier Lake

Geiser in Pingvellir National Park