Brazilie is meer dan alleen
Rio de Janeiro

 

Brazilië, een beleving een uitdaging een land die op je bucketlist thuis hoort…

En dan vlieg je boven Rio de Janeiro, kijk je naar beneden en hoop je dat ze je niet ergens midden in deze indrukwekkende grote stad gaan uitzetten, een doolhof van straatjes, steegjes en al die huisjes tegen de bergen aangebouwd, kom je niet zo meer uit. En om in de Favela (krottenwijk) te gaan wandelen of ronddwalen is zeker niet zonder gids gewenst noch toegestaan.

Mooie muurschilderingen, verborgen restaurantjes, fietsen door de stad, brede boulevard aan de Zuidelijke Atlantische Oceaan waar je heerlijk op het strand van Copacabana of Ipanema kan liggen. Bezoek aan het standbeeld Cristo Redentor is een attractie die je niet voorbij mag laten gaan. Je zult hier zeker veel toerisme vinden en je  moet met een treintje omhoog, maar het is indrukwekkend als je aan de voet van dit beeld staat, en dan over de stad Rio Grande heen kijkt.

Maar er is veel meer dan steden en de kust, verder landinwaarts, vliegen naar de Pantanal, aan de grens met Paraguay en Bolivia ligt een heel mooi natuurgebied, Mato Grosso do Sul.
Aangekomen in Campo Grande worden we hier opgewacht door onze begeleiders die ons een aantal dagen gaan rondleiden. Eerst denk je dat je ergens tussen de agrarische landerijen rondrijdt wat je hier veel zult aantreffen, maar dan ineens een zijweg in, en je zit in de wouden van Brazilië, sta je op de rand van een Canyon.  Brulaapjes die hun stemgeluid laten horen, Ara’s die over je hoofd vliegen, een Toekan die rustig in een boom ons zit te bestuderen.
En dan van hotels naar overnachten in een leuke Pousada, basis accommodatie, maar zeer zeker de moeite waard om te overdenken om er te overnachten. Familie gerund en lokale producten met lokale keuken, vriendelijke mensen, tussen de bomen midden in het woud, aan een stromende rivier met kleine watervallen waar je heerlijk kunt afkoelen, helemaal weg van de drukke wereld. In de namiddag worden we rondgeleid door een bioloog die ons in het Portugees vertelt wat je zoal vindt in de bossen en aan de waterkant, wat goed is en wat gevaarlijk is, gelukkig hebben we ook een tolk erbij die alles naar het Engels vertaald.

De dagen erna ontdekken we veel meer van het land, van struisvogelfarms tot een riviertocht in bootjes over de Coxim Rivier, een rivier die zich honderden kilometer eindeloos in bochten wringt en uiteindelijk vanuit Bolivia eindigt in de Parana rivier die doorvloeit in de Rio Grande. Ondertussen zien we diverse vogelsoorten, Capibara’s, reuzen otters, aapjes, toekans, Ara’s (rode en blauwe) en een aantal Watervallen. Onderweg aan de waterkant bij vissers heerlijk gegeten, verse vis met rijst, bonen en kip. Dan nog tubbing op een snelle rivier en je afvragen waar de Anaconda zich ophoudt.
Op safari op zoek naar de reuze miereneter, Kaaimannen en grote groepen Capibara’s, en dan zie je in eens die grote hopen aarde, en blijken dit termieten heuvels te zijn die in de avonduren oplichten door de larven die naar boven klimmen en een neonkleur afscheiden waardoor het lijkt dat er allerlei lichtjes in de heuvel zitten.

Dit is nog maar een klein deel van Brazilië, en er is nog zo veel te zien en te ontdekken, ten noord-westen het Amazone Gebied en in het westen de grote watervallen van de Iguacu, het centrale deel waar de moderne hoofdstad Brasilia ligt en waar we het parlementsgebouw hebben bezocht, en niet te vergeten het Noorden gegrensd aan Venezuela, Suriname en Frans Guyana. Brazilië is het grootste land van Zuid Amerika, bijna net zo groot als het hele USA.

 

Brazilië is een beleving, een uitdaging een land die zeker op je bucketlist thuis hoort. 

internationaal Rio

Cristo Redentor

Favela in Rio de Janeiro

Copa Cabana Beach

Heerlijk fietsen door Rio

Tubing op de rivier in de Pantanal

Brasilia, Brasilie

Coxim River Pantanal Brazilie

binnenlanden van de Pantanal