Athene waar oud en nieuw
elkaar kruist.

Athene, aan de ene kant veel oudheden maar ook weer veel moderne kunst.

 

Weekendje Athene, groep van 64 personen, aangekomen op de luchthaven met TransAvia opgewacht door een leuke chauffeur die de hele groep netjes begeleide naar de dubbeldekker bus, authentiek, benedenste verdieping leek het wel of je in een Indische tuk tuk was beland plafond van kunstleer rood en blauw. Niettemin een leuke rit richting ons hotel.

 17-03-2017 Aangekomen bij het Royal Olympic Hotel 5 sterren, een mooi hotel en een mooie locatie met uitzicht op het dakterras, bar en ontbijtruimte links de Acropolis en rechts De heuvel Lykavittos, waarop zich een restaurant bevind. Deze kan je te voet naar boven klimmen of met de kabelbaan omhoog nemen, met dan een fantastisch uitzicht over Athene. En voor ons hotel de tempel van Olympian Zeus. Aangrenzend de straatjes richting de binnenstad waar de vele restaurantjes zich kronkelend her en der bevinden, in de avonden prachtig verlichtte straatjes waar veel sfeer uitstraalt. Hier en daar live muziek op de terrasjes die het aantrekkelijker maken om daar je lunch of avond eten te consumeren. Al met al een stad om je niet te vervelen.

Dezelfde dag van aankomst werden we ’s avonds gereden naar een basketbal stadium Arena: Peace and Friendship Stadium, waar we om 21:00 een EuroLeague wedstrijd mochten bekijken: Olympiakos vs. Galatasaray (Turkije). Giga groot stadium, van mijn weten kunnen hier bijna 15.000 personen in.

 De volgende dag weer lekker vroeg uit de veren voor een fietstochtje door de stad,.. met 45 personen die zich hiervoor hadden aangemeld, werden we verdeeld in 2 groepen, de sportievelingen (mountainbikes) en de genieters, bij de laatste groep zat ik dus. Hier werd ook nog onderling verschil gemaakt in de E-Bikes of de gewone versnellingsfiets.

“ Door de stad” , nou dat hebben we geweten, nergens geen fietspaden dus over de weg, over wandelpaden langs terrasjes, wat een geweldige chaos, maar alles verliep goed. Politie vind het allemaal wel goed, zolang je wel de wegsignalering in de gaten houd. Dit was een begeleide fietstocht, is wel zo handig. We zijn op plekken geweest waar je anders zo niet langs komt, langs de Filopappos Hill, versmarkt, vleesmarkt, diverse tempels, Parlement. We hebben door zoveel wijken gefietst, Keramikos, Psiri (oude Griekse wijk), Metaxourgio, gedeeltelijk Kolonos richting Exarchia, Kolonaki, langs de National Garden richting ons startpunt. Was op den duur wel even mijn oriëntatie kwijt. Tussendoor nog even een heerlijke Traditionele Griekse Yoghurt gegeten met honing en nootjes.

 S’avonds weer naar een basketbal wedstrijd maar nu een ander stadium: O.A.C.A. Olympic Indoor Hall stadium,  wedstrijd tussen Panathinaikos BC vs. Lavrio. Dit stadium vond ik leuker, in ieder geval de stoelen waren veel beter dan die van Arena Peace and Friendship, waar je bijna van de stoel afgleed, zo scheef.

Zondagochtend stond in teken van de Acropolis, het was in de ochtend al lekker warm. Onder begeleiding van een Nederlandse gids zijn we vanuit ons hotel heerlijk wandelend richting de ingang gelopen. Onderweg kregen we nog veel informatie over de stad, en over het Acropolis museum waar je de kunstschatten kunt bewonderen. Kaartjes gekocht € 10,00 pp en al lopend naar de voet van de eerste trappen. De wandeling viel me erg mee, had ze iets steiler verwacht. Zeker de moeite waard om het oude bouwwerk te bewonderen, o.a. het verhaal over de tempel van Athena Parthenon ( de Maagd ), het Parthenon staat helaas wel gedeeltelijk in de stijgers,.. maar de geschiedenis is natuurlijk erg interessant. Jammer dat destijds het dak eraf is geschoten door de Venetianen, men had niet verwacht dat dit zou gebeuren. "Rare mensen die Venetianen", zou Obelix gezegd hebben.

Maandag weer richting de luchthaven en weer naar huis, wel jammer want ik was nog niet uitgekeken in deze wereld stad van vrolijke Grieken, alleen kom niet gelijk met een groep van 20 het terras op, dan worden ze minder vrolijk, zoveel veel kunnen ze niet verwerken. Maar het is onze gastheer gelukt dit onder controle te houden, en wij hebben het ze makkelijk gemaakt door gewoon een Mezze te bestellen.

 

Wel gelet op een aantal bedelaars, vooral jonge kinderen, die langs je tafels lopen voor geld, ze zijn vingervlug. Maar dit heb je overal in grote steden.

 

Ook de haven van Athene is een bezoekje waard, door de vele bootjes en de grote Cruiseschepen die in en uit varen, leveren zeker een mooi uitzicht. Of pak een "Hop on Hop off" bus, op deze manier kun je ook de stad verkennen. 

 

Wil je meer weten van deze bijzondere stad: boek een lang weekend of een weekje Athene.

AANRADER: Maak zeker een fietstocht door de stad, vooral in het begin van je verblijf zodat je veel kan zien waar je naar toe kan en het geeft je inzicht hoe de stad in elkaar zit en waar heen te gaan, er zijn excursies met Nederlandse gidsen.

Voor de Sporters is het zeker leuk om een basketbal wedstrijd mee te maken, en voor de “Thrill Seekers”  is een voetbal wedstrijd zeker een uitdaging, als je tenminste houd van een Derby,.. Want Grieken zijn gepassioneerde supporters