oudste kerkje op Malta staat in Mellieha

Malta, Cultuur en rijke geschiedenis

Een weekje Malta, zeker de moeite waard.

Niet alleen lekker weer, maar een klein eiland waar je met je auto binnen 2 a 3 uur doorheen bent, en dan zoveel geschiedenis. Het is zeker geen eiland waar je een strandvakantie gaat houden, want zandstrand zal je hier niet veel tegenkomen.

 

In Mellieha, een schattig dorpje ten noorden van Malta tegen een bergwant omhoog, hier vind je het oudste kerkje van het eiland, neem zeker de tijd om hier naar binnen te lopen. Loop door de kleine rommelige straatjes en daarna naar beneden waar het strand zich bevindt (een breed strand, waar je lekker kunt zonnebaden en de kleintjes in het water kunnen spelen, de zee is hier rustig vanwege je in een grote baai zit), waar een aantal restaurantjes zich bevinden.  Dit geldt ook voor St Paul (ten oosten van Mellieha)

Rij je een stukje richting de veerpond naar Gozo, heb je een afslag naar de Red Tower, rij hier gewoon even naar toe, bekijk deze toren, klim de trappen omhoog en je ziet het eiland Gozo in volle glorie liggen, als je niet bijna weg waait van het dak. Rij daarna verder naar het uiterste puntje (of loop) en ontdek daar diverse leuke gebouwtjes, kleine barrakken.

 

Ten westen van Mellieha zit je bij Golden Beach, waar ook een paar prachtige hotels staan, alleen is de zee hier wel wat ruiger en kan je niet altijd het water in vanwege de hoge golfen kan het er soms een beetje spoken, maar niet te min een fantastisch uitzicht. Even verder op vind je een leuke excursie dorp van popeye, voor de kleintjes maar ook de grote jongens leuk om even naar toe te gaan.

 

Ten zuiden, wanneer je de kustlijn naar beneden volgt kom je ook in mooie natuurgebieden terecht o.a. de bekende blauwe grot en marsaxlokk de tempels van Hagar. Fietsen is zeker leuk wanneer je goeie conditie hebt, er wordt soms gezegd dat Malta een fiets eiland is, maar er zijn heel wat steile wegen. 

 

GOZO: Niet vergeten Gozo mee te nemen in je reis: hier heb ik 2 nachten geslapen in Xlendia, St Patricks, lekker en goed gegeten, culinair restaurant. Kleine  baai, en buiten gezeten in de tent die kan worden afgesloten en je ook met een beetje veel wind in kunt dineren. Kamer zee zicht, dit is zeker een aanrader. Hotel is authentiek, wat het erg leuk maakt maar zeker schoon. We hebben hier de hop on hop off bus genomen en zijn op bepaalde plekken op het eiland geweest om in museums te bekijken en naar wat toeristische trekpleister, helaas is sinds Maart 2017 de Azuur Window verdwenen in zee door een zware storm.  Onderweg zie je nog een eilandje liggen dat is Comino, waar je lekker kunt zwemmen en snorkelen.

 

St. Julian: De laatste 3 nachten hebben we gezeten in St Julians, dit stadje ligt direct naast Sliema richting Valletta. St. Julian staat bekend om zijn uitgaanspubliek en zijn vele restaurantjes. Daarnaast ligt het ook erg centraal. Ons hotel, Vivaldi (ook wel bekend als het Golden Tulip Hotel, modern hotel) aan de kust, met uitzicht als je geluk hebt op zee, en een dakterras met erop een zwembad en een bar waar je heerlijk kunt uitrustig na een lange dag of wandeling. 5 minuutjes lopen richting Sliema loop je langs een haventje, de trap op en aan de andere kant vindt je geweldige terrassen en diversiteit aan eetgelegenheden trapsgewijs, ook de “Blue Elephant” zit hier verscholen (een zeer bekend Thai’s restaurant, reserveer van te voren). Dan loop je verder en kom je op de grote boulevard van Sliema die helemaal doorloopt naar Valletta, maar je kunt zeker besluiten om aan de grote haven het pondje te vinden die je binnen 5 minuten naar de overkant brengt Valletta in.

 

Zit je op Malta kun je Valletta niet overslaan, Lekker slenteren door de straatjes, bezoek aan het kasteel en aantal tuinen aan de rand van de stad. Hier kun je zeker wel paar daagjes jezelf vermaken.

Ook Rabat/ Mdina is historisch interessant om naar toe te gaan, hier kun je op 2 plekken de Catacomben bekijken, en zelf de gangen doorkruisen, en de vele kamertjes onder grond bezoeken. In de Oude stad Mdina waan je je in de tijd van de Renaissance, zandstenen kastelen, smalle straatjes met hoge muren links en rechts, imposant om te zien, met diverse invloeden ook van de Arabische kant gevormd met Christendom. Een erg gevarieerd eiland.

 

En wanneer je bij de vele restaurantjes eet, pas op als je geen grote eter bent, want je borden worden rijkelijk gevuld, neem dan een startersmenu.

 

Er rijden 2 soorten bussen op Malta, de rode en groene lijn, op Gozo maar 1 lijn vaste routes. https://www.publictransport.com.mt/

 

Er zijn vele excursies die worden aangeboden, van “ stargazing vanaf het water”, ochtend- of middag excursies, hele dag excursies, haven rondvaart en zo veel meer. JUST VISIT MALTA.

http://www.visitmalta.com/nl/

 

Rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam met Malta Airlines incl. ruimbagage.

Red Tower of Mellieha met uitzicht op Gozo

Valletta

GOZO

baai van Xlendia, Gozo

Azur Window, helaas verdwenen in zee

Rabat / Mdina, Malta